Artikel fra Tilbage

 

Lucia optog

 

13. december var Sankta Lucias dag. Dagen har fået sit navn efter en ung pige, der hed Lucia. Hun levede i slutningen af 200-tallet på Sicilien i Italien. Hun var ud af en fornem slægt. .

Det fortælles, at hendes mor blev meget syg. Lucia og moderen tog ud til den hellige Agathes grav. Ved et mirakel blev moderen pludselig rask. Lucia blev meget glad. Hun lovede den hellige Agathe, at hun som tak ville leve som jomfru hele sit liv.

Alt dette skulle være sket i år 304.

Det kan ikke undre, at Lucia senere blev ophøjet til helgeninde. Hun havde lidt en grufuld død på grund af sin kristne tro.
Lucia betyder lys. Derfor opfører man lucia­optog på hendes helgendag. Forrest i optoget går lucia-bruden med en lyskrans om håret. Derefter følger hendes terner. De bærer alle et brændende lys, mens de synger.

Lucia bad derfor sin mor om at få sin medgift med det samme. Den kunne hun jo lige så godt få, når hun ikke skulle giftes. Så snart hun havde fået pengene, gav hun dem til de fattige.

Hendes kæreste blev sur. Han kunne ikke forstå, at hun ikke ville giftes med ham. Han blev så gal, at han henvendte sig til de romerske magthavere. Han fortalte, at Lucia var kristen.

Det måtte man ikke være på det tidspunkt. Man skulle dengang tilbede den romerske kejser som en gud. Lucia blev derfor ført for retten og anklaget, fordi hun var kristen.

Lucias dom var hård. Hun skulle brændes på bålet. Hun blev lagt på bålet, og der blev tændt ild. Der skete et mirakel! Flammerne gjorde hende ikke noget! Og det selvom man havde smurt hende ind i brændbare materialer som beg, harpiks og olie!
Bøddelen blev irriteret. Han tog derfor sit sværd og borede det igennem Lucias hals. Det dræbte den unge pige.

Sidst ændret af KP den 18-12-06


SKOLEPORTEN © Skolesoft 2001-14 Til forsiden Information Support